BlueLog

BlueLog jest systemem umożliwiającym prowadzenie stałego monitorowania parametrów środowiskowych w miejscach wymagających prowadzenia stałej kontroli. Istnieje szereg produktów wymagających zapewnienia im specyficznych warunków na etapie produkcji, przechowywania, czy logistyki. Należąc do nich wszelkiego rodzaju produkty farmaceutyczne, żywność, materiały laboratoryjne, etc. Skuteczne wdrożenie procedur kontrolnych wymaga oparcia o wiarygodny system monitoringu parametrów fizycznych. BlueLog umożliwia rejestrowanie temperatury, wilgotności, etc, bezpieczne przechowywanie zebranych informacji, przekazywanie do systemów zewnętrznych oraz wysyłanie powiadomień w sposób zapewniający możliwość zabezpieczenia Twoich produktów.

Jak to działa?

Wyniki cyklicznych pomiarów wykonywanych przez rejestrator Blulog są zapisywane w pamięci wewnętrznej urządzenia. Dodatkowo, drogą radiową (pasmo ISM), informacje o temperaturze i chwili pomiaru (znacznik czasu UTC/GMT) są przekazywane do aplikacji poprzez koncentrator. Koncentrator przekazuje dane zarejestrowane przez logery Bluelog do centralnej bazy danych. Wizualizacja pomiarów odbywa się w czasie rzeczywistym bezpośrednio na komputerze lub dowolnym mobilnym urządzeniu z zainstalowaną aplikacją. Informacje o przekroczeniach zdefiniowanych parametrów przesyłane są do wyznaczonych osób (SMS, e-mail).

 

Bezpieczeństwo

Dane gromadzone w nieulotnej pamięci urządzenia są zabezpieczone przed modyfikacjami co wyklucza możliwość jakiejkolwiek manipulacji. Pozwala to na zapis danych od początku do końca ważności urządzenia plus dodatkowe 3 miesiące, w których rejestrator zapisuje dane, ale ich nie wysyła przez radio (odczyt jedynie przez podczerwień). Po upływie ważności urządzenia i dodatkowych 3 miesiącach rejestrator przestaje rejestrować. W tym trybie urządzenie może stać się „dokumentem” z zapisanymi danymi lub zostać odesłane do producenta w celu ponownej kalibracji. System HACCP i inne podobne regulacje wymagają dokładnej i regularnej rejestracji temperatury. Urządzenia Blulog dokonują rejestracji wyników pomiarów bez konieczności utrzymywania fizycznego połączenia z koncentratorem lub komputerem. Zgodność z normami; HACCP, EN 12830 oraz ETSI 300220

Przewagi technologiczne Bluelog

  • Jednorazowa bateria na pełny czas pracy urządzenia
  • Czujnik temperatury skalibrowany na pełny czas pracy urządzenia
  • Łącze radiowe gwarantujące wysoką jakość i bezpieczeństwo transmisji danych z wielu urządzeń jednocześnie
  • Bezpieczeństwo zarejestrowanych danych bez możliwości ich modyfikacji
  • Szybka odpowiedź termiczna dzięki niewielkim gabarytom
  • Precyzyjnie kalibrowany zegar czasu rzeczywistego
  • Nieograniczona ilość urządzeń współpracujących z koncentratorem i aplikacją
  • Rozwiązania technologiczne chronione patentem

Elementy systemu stacjonarnego

  • Bezprzewodowe logery (rejestratory parametrów fizycznych) wyposażone w autonomiczne źródło zasilania gwarantujące ponad 3 lata bezprzerwowej pracy (po tym czasie, loger staje się archiwum przechowującym w nieulotnej pamięci zarejestrowane parametry w funkcji czasu).
  • Koncentrator danych współpracujący z nieograniczoną ilością rejestratorów. Koncentrator przechwytuje dane drogą radiową i przekazuje je do centralnej bazy danych.
  • Aplikacja centralna umożliwia efektywne zarządzanie posiadanymi rejestratorami, definiowanie zakresów dopuszczalnych parametrów, niepożądanych wzorców zmian parametrów oraz osób powiadamianych w przypadku odnotowania nieprawidłowości. System umożliwia wygodne przechowywanie oraz raportowanie danych
  • Integracja z systemami zewnętrznymi poprzez udokumentowany interfejs programistyczny.
  • System mobilny

 

Rozwiązanie mobilne Blulog przeznaczone jest do monitorowania parametrów środowiskowych w systemach logistycznych. Rejestrator mobilny pozwalają na bieżący pomiar parametrów fizycznych (nawet co 1s) i wizualizację przekroczenia dozwolonych warunków. W połączeniu z koncentratorem montowanym w systemach przewozu, rejestrator mobilny blulog, pozwala na monitorowanie parametrów fizycznych on-line w trakice całego procesu logistycznego.